مادهای غیر از آب، سنگدانهها و قیمت سیمان که به عنوان ماده تشکیلدهنده بتن یا ملات برای کنترل تنظیم و سخت شدن سریع، افزایش کارآیی و حفظ خصوصیات سیمان مورد استفاده قرار میگیرد، افزودنی بتن است.
برای ساختن بتنهای مخصوص و ویژه نیاز به استفاده از افزودنیهای مواد شیمایی و معدنی است، که طی فرآیند اختلاط بتن و به صورت درصدی از وزن سیمان به وزن بتن، افزوده میشود تا برخی از خواص آن به شکل مناسب تغییر کنند. مواد افزودنی در بتن را میتوان هم برای بتن تازه و هم سخت شده به کار برد. این فرآیند از اهمیت زیادی در صنعت بتنسازی برخوردار است.
مواد افزودنی شیمیایی جزء ترکیب و مولفههای اساسی بتن مدرن هستند. اگرچه به مقدار کم مواد شیمیایی اضافه میشوند، اما خواص مهم بتن را کاملا اصلاح میکنند. مانند ادویهجات که در پخت و پز غذا تاثیر فراوانی دارند.
مواد افزودنی شیمیایی تا حد زیادی، مکانیسمهای کارآیی بتن را تغییر و اصلاح میکنند که عبارتند از:
– افزایش کارآیی مانند روانی، تراکمپذیری و قابلیت جایدهی و پرداخت
– کنترل زمان گیرش به خصوص گیرش اولیه و نهایی
– تغییر در زمان گیرش شامل گیرش سریع، کند و یا آنی
– کاهش خواص جمعشدگی خمیر و انبساط آن
– تغيير وزن مخصوص بتن تازه به ویژه در کاهش آن
– افزايش يا كاهش چسبناكي بتن و ملات
– جلوگیری از کاهش اسلامپ در فرآیند زمان
– بهبود کارایی بتن و ملات در طول زمان
استانداردهای جدول بتنی
جدول بتنی پیش ساخته باید ویژگیها و استانداردهای سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را داشته باشد. هدف از تدوین این استانداردها تعیین الزامات، روشهای آزمون جداول بتنی قیمت سیمانی، قطعات تکمیلی در سطح و مسیرهای عبور مرور ترافیکی، نشانهگذاری و ارزیابی انطباق پذیرش و … است. برهمین اساس جدول بتنی باید الزامات استانداردهای زیر را داشته باشد:
– سنگدانههای بتن با ویژگیهای ISIRI302
– بتن آماده با ویژگیهای ISIRI6044
– جدول بتنی پیش ساخته با ویژگیها و روشهای آزمون ISIRI12728
محدوده رواداری مجاز جداول بتنی
شرح آزمایش محدوده رواداری مجاز
درصد وزنی جذب آب نهایی مغزه حاصل از جدول (براساس روش آزمون 12728 استاندارد ملی ایران) کمتر از 6 درصد وزنی، برای میانگین آزمونهها
مقاومت فشاری مغزه حاصل از جدول (براساس روش آزمون استاندارد استاندارد ملی ایرانی) مقاومت فشاری 29 روزه مانند نمونه مکعبی استاندارد برای میانگین آزمونهها 350 کیلوگرم بر سانتیمتر
تا سال 1950، و تا زمان ساخت پل یابود Walnut Lane، استفاده از قطعات پیش ساخته تقریبا ناشناخته بود، اما امروزه استفاده از سازههای بتنی پیش ساخته تبدیل به یک امری عادی در آمریکا شده است.
صنعت تولید و استفاده از اجزای پیش ساخته در ساخت و ساز قدمتی طولانی دارد. شاید بتوان گفت که نزدیک به یک قرن است که محصولات و سازههای پیش ساخته شهرت و موفقیت زیادی در صنعت ساختمانسازی کسب کردهاند. امروزه از تیر تا دیوار و سقف و … را میتوان به صورت پیش ساخته تهیه و به مکان پروژه منتقل کرد. یکی از قطعات پیش ساخته که باعث بالا رفتن عملکرد و کیفیت کار میشود، ستونهای پیش ساخته است.
این ستونها در هر مدلی که تولید شده باشید به مهندسین و پیمانکاران این اطمینان را میدهند که از حداکثر کیفیت و عملکرد برخوردار خواهند بود.
ستون پیش ساخته چیست؟
ستونهای پیش ساخته به انگلیسی precast column، معمولا از جنس بتن (گچ، قیمت سیمان امروز، پلی یورتان، کورین، پلی استر، فایبرگلاس و .. نیز در ساخت ستونهای پیش ساخته استفاده میشوند) بوده و با رده مقاومتی و آرماتورگذاری مشخص مطابق با جزئیات اجرایی در کارخانههای تولید قطعات بتنی ساخته و سپس با تریلیهای باربر به محل پروژه منتقل میشوند.
ستونهای پیش ساخته میتوانند در اشکال مختلف، مانند مربع، مستطیل، بیضی و مدور طراحی شوند، همچنین ممکن است بنا به نیاز پروژه ساختمانی، یک یا دو طبقه باشند.
اتصالات ممکن است از طریق یک پایه به ستون و با تقویت میلهها با کمک گچ انجام شود، گاهی نیز با ستونهای پیش ساخته در یک سوراخ تعبیه شده قرار و سپس با گچ به صورت ریختهگری محکم میشوند.
ستونها معمولا برای پشتیبانی از تیرها و شاخهها در سازههایی مانند پارکینگ کاربرد دارند. آنها معمولا به صورت تکی تا شش و یا بیشتر در یک سازه با فاصله استاندارد در کنار هم قرار میگیرند و اشکال و اندازه براساس نیازهای معماری و سازهای متفاوت خواهد بود.
با این حال مربع و مستطیل از اشکال رایج و در سایزهای 12 در 12 اینچ و 24 در 48 اینچ ساخته میشوند.